David Endt schrijft over Thijs Damsma

Tyke Signe is opgericht door Thijs Damsma, Thijs is een kunstenaar met vele liefdes. Liefdes die hij vorm geeft in zijn aquarellen. Al jaren richt hij zich op het schilderen van landschappen, portretten, paarden, auto’s en vele takken van sport.
Uit zijn voetbalwerk spreekt een grote betrokkenheid met de sport en Damsma’s werk bezit naast de ‘snelheid’ die de actie accentueert ook een grote aanrakingsfactor. De voetbalwerken zijn tastbaar, begrijpelijk en herkenbaar. Op het papier bloeit de voetballer op tot een kunstwerk. Wat op het veld binnen een seconde voorbij is, weet Damsma op meesterlijke wijze met zijn penseel te grijpen. Hij maakt het moment van atletisch en stilistisch vermogen als het ware tastbaar.
Kijk naar de aquarel van Jari Litmanen en de begaafde schoonheid van de Finse ex-Ajacied stroomt je tegemoet. Sta voor de aquarel van Robbie de Wit en inhaleer de extase van het wondere moment dat voor eeuwig leven is ingeblazen. Thijs Damsma heeft via zijn inspiratie en zijn werktuigen een schier ideale combinatie tussen sport en kunst weten te maken. De affectie van de kunstenaar met zowel het onderwerp als met de materialen die hij gebruikt, is kristalhelder.
Damsma exposeerde reeds verscheidene keren in tal van plaatsen in Nederland. Tijdens het dertig jarig bestaan van de beroemde Italiaanse autofabrikant Lamborghini waren zijn aquarellen te zien in het Autotron te Rosmalen. En ook in dat compleet andere onderwerp weet Damsma de juiste toon te zetten.
In 1999 exposeerde Damsma met 36 aquarellen van in Nederland bekende voetballers bij Galerie Peter Bax te Sneek, waar zijn werk overigens voortdurend deel uit maakt van de uitleen collectie. In combinatie met mijn verhalen zijn de aquarellen van Thijs Damsma onder de noemer Ajaxzielen jarenlang een vaste rubriek geweest in het Ajax magazine. Dat zijn aquarellen ook in de Amsterdam ArenA te zien zijn, geldt als bewijs van Damsma’s groeiende bekendheid en erkenning als ‘sport kunstenaar’.
 
David Endt